Wie ben ik?

Ik ben Marieke van der Meijden en ben 29 jaar oud. Ik woon in Ammerzoden, dit is een klein dorpje bij ’s-Hertogenbosch. Ik werk als woonbegeleider bij woonzorgprojecten op de locatie Chaam. Ik heb Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH) gestudeerd en mijn diploma behaald. Voordat ik SPH ging doen, heb ik mijn diploma Sociaal Pedagogisch Werker (SPW) behaald. Tijdens mijn studie SPW4 heb ik een half jaar in Bolivia stage gelopen en heb daar veel ervaringen opgedaan, wat ik meeneem in mijn handelen als hulpverlener.

Hoe heb ik Woonzorgprojecten gevonden

Ik heb woonzorgprojecten via via gevonden. Ik heb in 2015 een brief geschreven en het heeft een tijdje geduurd voordat ik iets terug hoorde. Uiteindelijk mocht ik op kennismaking komen. Ik was toen al een tijdje naar een baan aan het zoeken in mijn afgestudeerde sector, maar omdat ik net van school kwam had ik niet veel werk ervaring en was het lastig om een baan te vinden. Ik kreeg de dag na mijn gesprek al het nieuws dat ik aangenomen was en ben uiteindelijk in januari 2016 begonnen bij woonzorgprojecten. Ik ben begonnen met een contract van 24 uur en dat is nu uitgebreid naar 32 uur.

Huiselijke sfeer in de organisatie

Ik heb voor woonzorgprojecten gekozen, omdat ik al een tijdje op zoek was naar een baan in de sector waar ik voor gestudeerd had. Het sprak me ook aan dat het een kleine organisatie is, omdat de zorg veel persoonlijker is dan in een grote organisatie en dat spreekt me ook erg aan. De huiselijke sfeer die in de organisatie is sprak me ook erg aan. Ze hebben mij de kans gegeven om werkervaring op te doen en dat vind ik wel fijn.

Werken op een groep & 1 op 1 contact

Ik ben ook persoonlijk begeleider van 3 bewoners die ik begeleid. Ik voer 1 op 1 gesprekken met hen en samen maken we doelen waar ze aan willen gaan werken. Ik vind het werken op een groep heel leuk, want geen enkele dag is hetzelfde en deze afwisseling spreekt me heel erg aan. Je hebt soms 1 op 1 contact en soms zit je gezellig in een groep te kletsen met elkaar.

De bewoners ondersteunen

In Chaam hebben we sinds november slaapdiensten gekregen. Hiervoor hadden we alleen dagdiensten en avonddiensten. Nu hebben we een ochtend dienst van 07.30 tot 11.30 en een avond dienst van 16.00 tot 23.00 en de slaapdienst is van 23.00 tot 07.30 of 09.00. Mijn diensten zijn vaak avond plus een slaapdienst er achteraan en soms nog een ochtenddienst. In deze tijden ben je met de bewoners bezig en ondersteunen wij ze waar nodig. In de dienst gaan we ook met de bewoners naar verschillende afspraken, zoals huisarts, tandarts of GGZ. Door deze afspraken is een dienst nooit te voorspellen hoe het allemaal gaat lopen.

Persoonlijke groei

Door de functie die ik nu heb bij woonzorgprojecten groei ik in mijn werkervaring en hierdoor groeit ook mijn persoonlijkheid als hulpverlener, maar ook zeker als persoon. Ik leer veel in deze functie en als iets mij niet lukt, kan ik altijd op hulp van mijn collega’s rekenen.

Respect voor de bewoners

Ik wil de bewoners meegeven dat ik het knap vind hoe ze de begeleiding toe laten in hun leven. Ik vind de bewoners stuk voor stuk geweldige personen en ik ben vereerd dat ik ze mag ondersteunen bij het vergroten van hun kwaliteiten en talenten. Ik heb respect voor de bewoners hoe ze er voor vechten en positief blijven in hun leven en dit maakt ze dan ook wel echte bikkels.

De band met mijn collega’s

De band met mijn collega’s in Chaam vind ik wel heel erg fijn, want ik voel me gerespecteerd en zij geven mij vertrouwen waardoor ik mezelf kan ontwikkelen. We werken veel samen en kunnen bij elkaar terecht als er iets is, maar kunnen ook veel plezier en lol onderling hebben. De andere collega’s in de organisatie zien we minder dan de collega’s op je eigen locatie, maar heb wel gevoel dat ik altijd bij hen terecht kan als ik iets moet weten. We werken namelijk allemaal met dezelfde doelgroep naar een doel. In de afgelopen periode heb ik in de organisatie vriendschappen gesloten waar ik heel dankbaar voor ben.