Wie ben ik?

Hallo iedereen, ik ben Annemiek en ik ben een Woonbegeleider bij Woonzorgprojecten bij de locaties Chaam en Galder. Ik ben in 2017 afgestudeerd van mij HBO studie Sociaal Studies, afstudeerrichting Jeugdzorgwerker en samen gaan wonen met mijn vriend in ons eigen huisje in Alphen. Ik heb het afgelopen jaar dus heel wat mooie hoogtepunten mogen meemaken.

Hoe heb ik Woonzorgprojecten gevonden

Ik heb Woonzorgprojecten eind december 2014 gevonden, want mijn moeder heeft een keer met de buurtvereniging een dagje meegekeken op de dagbesteding in Baarle-Nassau. Ik was op zoek naar een stageplaats en zij gaf dit als tip mee. Ik had eerst een mailtje gestuurd en jammer genoeg niks gehoord en een paar maanden later heb ik nogmaals gebeld, ik kon gelukkig meteen aan de slag. Ik heb van januari 2015 tot april 2015 stage gelopen in Ulicoten, vanaf april mocht ik naast mijn stages ook gaan werken in Ulicoten. In juni 2015 ben ik met mijn stage begonnen in Galder tot en met februari 2017. En in februari 2016 heb ik stage gelopen tot februari 2017. Inmiddels werk ik op woensdag in Galder en werk ik daar naast nog ongeveer 24 uur in Chaam.

Persoonlijk begeleider

Ik ben sinds kort eigenlijk woonbegeleider, daarvoor was ik een assistent woonbegeleider. De werkzaamheden zijn niet veel anders, ik ben nu alleen een persoonlijk begeleider geworden. Dat wil zeggen dat je vaker één op één gesprekjes hebt met iemand en diens aanspreekpunt bent.

Begeleiding afwisselen tussen twee locaties

Een van de leukste dingen van mijn werken bij woonzorgprojecten is dat ik kan afwisselen tussen Galder en Chaam. In Galder ondersteun in Familie Smit die vier prachtige pleegkinderen tussen de 7 en 10 hebben opgenomen in hun huis en met alle liefde voor ze zorgen. Ik vind het fantastisch dat ik dit gezin mag ondersteunen, Erik en Veronique hebben beiden echt een groot hart. In Chaam werk ik weer met volwassenen, die ieders hun eigen krachten en uitdagingen hebben. Ik vind het heel leuk om met deze mensen samen te kletsen, gezellig koffie te drinken of samen te koken. Op een doordeweekse avond heb ik meestal een paar gesprekjes met bewoners, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het meegaan bij doktersafspraken of aan kopen van boodschappen. Sinds oktober slapen wij ook in Chaam, regelmatig werk ik een avonddienst van 16:00-23:00u en kan ik dan mijn bedje induiken tot 07:30u.

Onvoorwaardelijke liefde

Het mooie van het werken met mensen is dat je bij elke hoogte- en dieptepunten aanwezig bent en ze daarbij kunt ondersteunen en helpen. Het mooie van Woonzorgprojecten is voornamelijk de kernwaarde onvoorwaardelijke liefde. Ik heb hier veel meer de vrijheid om mijn respect en liefde te tonen aan de bewoners dan bij een andere organisatie. Het absolute hoogtepunt in het werken is voor mij persoonlijk dat ik een koppel die in Chaam woont kon ondersteunen tijdens de geboorte van hun zoon. Je probeert mensen te begeleiden bij de kleine dingentjes die elke dag gebeuren, het is extra mooi om erbij te zijn op de dagen die je nooit in je leven zou vergeten.

Iemand goed leren kennen

Ik ben erg dankbaar dat alle bewoners je toe laten in hun leven en dat je iemand echt goed kan leren kennen. Dat iemand zich openstelt en durft aan te geven waar deze persoon mee zit. Als begeleiding kun je dan helpen de puzzelstukjes op de juiste plaats te leggen en advies te geven.

Kanjers

Ik wil graag aan alle bewoners in Chaam meegegeven dat zij stuk voor stuk kanjers zijn. Zij hebben uitdagingen gehad in het leven die ontzettend zwaar zijn, maar zij slaan zich er elke dag door heen en ze blijven maar knokken. Ik heb hier echt super veel respect voor. Zij hebben allemaal heel veel kwaliteiten en talenten. Bovendien kan ik met iedereen goed lol trappen en een grapje uithalen. En in Galder ben ik gewoon blij dat ik nog steeds iedere woensdag mag komen, ik voel me daar als een vis in het water.

Een hecht team van collega’s

En tenslotte vertel ik over mijn collega’s, in Chaam hebben we een hecht team waarbij we onderling nauw samenwerken en ook lol kunnen trappen. In Galder is Veronique een rots in de branding voor haar gezin en het echt fijn om met zo’n sterke en krachtige vrouw samen te werken. Maar, ik heb nog veel meer collega’s! Iedereen bij Woonzorgprojecten is mijn collega en wij helpen elkaar allemaal om de bewoners te ondersteunen. Ik werk met veel plezier bij Woonzorgprojecten en in de afgelopen jaren heb ik ook veel prachtige vriendschappen gesloten.