Dit keer hebben we een aantal vragen gesteld aan onze medewerker Lianne. Ze werkt als begeleider op de dagbesteding. Maar hoe verloopt zo’n dag nu met de cliënten en waarom vinden we dagbesteding zo belangrijk? Lianne vertelt:

Stel je eens voor en vertel wat over jezelf
?
Hallo mijn naam is Lianne Koevoets. Ik ben 49 jaar getrouwd en moeder van 2 volwassen jongens. Sinds 2 jaar ben ik werkzaam bij Óns Thuis”

Ik ben begonnen in het woonhuis in Kaatsheuvel en later meeverhuist naar Rijsbergen. Sinds 1 februari 2016 ben ik met veel plezier werkzaam op de dagbesteding.

Beschrijf eens hoe een gemiddelde dag verloopt op de dagbesteding?
Rond 9.45 uur komen de bewoners binnen. We drinken dan gezamenlijk koffie en vertellen hoe het gaat. Als er veranderingen zijn meld ik dit zodat de cliënten zich voor kunnen bereiden.

Over het algemeen zijn de dagen voorspelbaar om cliënten in hun structuur te houden. Via een week planning wordt van te voren duidelijk aangegeven wat de cliënt kan doen.

Na de koffie openen we de dag met een gezamenlijk gebed en gaan we aan de slag. Iedereen weet waar zijn werkplek is en gaat aan het werk. Indien het nodig is kan ik altijd 1- op -1 begeleiding geven zodat de cliënt de hulp krijgt en de vragen kan stellen en weer verder kan met zijn of haar werkzaamheden.

We werken met doelen op maat zodat er ook echt voor elke cliënt doorgroei mogelijkheden zijn.  Dit kan variëren van het uitbreiden van taalvaardigheden tot kennis vergroten van de naaimachine. Op de boerderij kunnen de dieren verzorgt worden en kan er paard gereden worden. Ook het leren onderhouden van het terrein en opzadelen van de paarden kan een doel zijn.  De cliënten kunnen zich altijd op een veilige manier verder ontwikkelen. De doelen zijn persoonlijk en dus voor iedereen anders.

Rond 16.00 uur worden de bewoners weer opgehaald en gaan ze weer naar huis. 

Hoe helpt dagbesteding de bewoners en wat is het doel hiervan?
Dagbesteding is voor de cliënten prettig omdat ze recht hebben op een zinvolle dagindeling. Persoonlijk vind ik het altijd erg mooi om te zien hoe trots ze zijn als ze iets geleerd hebben of een creatief werkje hebben gemaakt. Dagbesteding helpt bij de ontwikkeling van vaardigheden en persoonlijke ontplooiing. 

Nog belangrijker is het gezellig samenzijn. Afgelopen zomer zijn we met warm weer gaan zwemmen, maar ook een speeltuin of terrasje pikken zijn activiteiten waar ze zichtbaar van kunnen genieten. Het gaat niet altijd om het resultaat maar ook om de ontspanning.

Wat vind jij het mooist aan je werk?
Wat ik als prettig ervaar is de kleinschaligheid van de groepen waardoor je met iedereen persoonlijk contact kan hebben. De vooruitgang die cliënten maken en het vertrouwen dat ze in je hebben vind ik prettig. Maar het allermooiste vind ik een oprechte lach en knuffel zodat ik weet dat de cliënt goed in zijn of haar vel zit en zich veilig voelt.