Een poosje geleden is er een stuk in de krant gepubliceerd over de opening van de nieuwe locatie (de Boshoeve) van Woonzorgprojecten. Mooi om nog even terug te lezen:

Geschreven door Martijn Schraven in ‘STAD EN STREEK’.

Na jaren van leegstand heeft het voormalige conferentiecentrum De Boshoeve in Rijsbergen een nieuwe bestemming. De Bos- hoeve is de vierde woonvoorziening die het zorgechtpaar Margreet en Teun van Turenhout heeft gerealiseerd. Er is plaats voor 16 bewoners met een verstandelijke en/of sociaal-emotionele beperking.

,,Dolgelukkig”, is Margreet van Turenhout met de nieuwe locatie. ,,Het is prachtig hier”, vult haar man aan. ,,Dit is zo mooi en hier is zoveel ruimte en rust dat we er formeel ons hoofdkantoor van hebben gemaakt.”

De kamers, oorspronkelijk bedoeld voor bezoekers van meerdaagse conferenties, zijn net als de gangen en de entree veelal in tact gebleven.

Tineke (50) is in Rijsbergen slechts op bezoek ter gelegenheid van de opening. Zij is bewoonster van een andere woonvoorziening van het zorgechtpaar (Ulicoten). Ook bewoners van de woonvoor- zieningen in Dongen en Galder zijn van de partij tijdens de opening. Na het officiële gedeelte treedt Tineke nog op met haar band. ,,We spelen normaal hardrock. Nu kerstliedjes, dat is wat softer”, legt ze uit. De bosrijke omgeving vindt Tineke prachtig maar, als we het haar eerlijk vragen, zou ze er zelf liever niet willen wonen. ,,Ik ben gek op dieren en ik woon in Ulicoten bij de zorgboerderij, met een paard en een ezel en de geitjes en de eenden.”

Tamara* is daarentegen hele- maal in haar sas met de rustieke plek in het bos. De 36-jarige woont begeleid na een traumatische periode in haar leven en ze leert hier in een beschermde omgeving in alle rust omgaan met haar psychische problemen. ,,De relatie tussen degenen met wie je hier woont kun je vergelijken met die tussen broers en zussen. We puzzelen samen of spelen spelletjes. En als ik daar geen zin in heb, dan ga ik naar mijn eigen kamer”, vertelt ze.

Tamara helpt enkele dagen per week mee in de ondersteuning van de woongroep voor ouderen in Dongen. Zowel de diversiteit in bewoners als de onderlinge verbondenheid, zijn kenmerkend voor de huizen die Teun en Margreet beheren. ,,Bij ons is iedereen welkom”, verduidelijkt Margreet dan ook ten overvloede tijdens haar speech. ,,Dus ook als je eens boos bent, of heel verdrietig. We zijn er gewoon voor elkaar.”

* In verband met privacy zijn de namen van de bewoners gefingeerd.